טיול בורשה חייב להתייחס למורשת היהודית המשמעותית שהייתה קיימת בעיר. המדריך הזה ידריך אתכם בעקבות האתרים היהודיים המשמעותיים של העיר. כדאי לקרוא גם את המדריך הכללי שלנו לאטרקציות בורשה.
ורשה הייתה אחד המרכזים היהודיים המשמעותיים ביותר באירופה. היהודים חיו בורשה מהמאה ה14 ומספר פעמים הם גורשו על ידי השלטונות מהעיר אל הכפרים שבסביבית העיר. לפני מלחמת העולם השנייה מספר היהודים בורשה התקרב ל4,000,000 והם היו כשליש מתושבי העיר. מיד אחרי כיבוש פולין על ידי הנאצים בשנת 1939, היהודים התחילו להשלח למחנות עבודה והגרמנים התחילו לרכז אותם בגטאות. בשנת 1942 הנאצים התחילו לשלוח את יהודי ורשה למחנה ההשמדה בטרבלינקה. בתחילת שנת 1943 הנאצים תכננו לשלוח עוד קבוצות של יהודים לטרבלינקה אבל נתקלו במרד.
מסלול הגבורה
מסלול הגבורה. מסלול זיכרון ל12 יהודים מפורסמים שחיו בגטו ורשה כמו יאנוש קורצ'ק, מרדכי אנילביץ', הרב ניסנבוים, יצחק כצנלסון ועוד. המסלול כולל 12 אבנים שחורות מגרניט מעוצבות שהוצבו במקום בשנת 1988 ועובר דרך אתרים יהודיים. כל אבן מוקדשת לגיבור יהודי אחר שחי בורשה וליד כל אבן יש הסברים בעברית ובשפות נוספות. נקודת ההתחלה היא במקום שבו היה האומשלגפלאץ שבו רוכזו היהודים לפני שליחתם למחנות בכתובת: Stawki 10. המסלול מסתיים באנדרטת גטו וורשה ובמוזיאון לתולדות יהודי פולין. לאורך המסלול כולו יש מספר אנדרטאות שמוקדשות לשואה ולמלחמת העולם השנייה.
המוזיאון לתולדות יהודי פולין
כתובת: Anielewicza 6. שם בפולנית: Muzeum Historii Żydów Polskich. ניתן לקנות כרטיסים מראש באתר הזה.
המוזיאון נבנה בתוך הגטו היהודי של ורשה, במקום שבו עמדה בעבר המפקדה של היודרנאט (המועצה היהודית בתקופה הנאצית). המוזיאון הוא מאוד ייחודי ומעניין. חלק גדול מאוד מהתערוכות מתמקדות בחיים היהודיים שהיו בפולין למשך מאות שנים וחלק מהתערוכות מתקמדות ברדיפת היהודים ובשואה. הכניסה למוזיואן מאוד מרשימה ועוצבה בהשראת קריעת ים סוף. התערוכה העיקרית, שעוסקת בתולדות היהודים באלף שנות היסטוריה משותפת בפולין מתחילה מאגדות על מקור היהודים ביערות של פולין, עוברת דרך העיירה היהודית, העת החדשה ואפילו עוסקת ביהודים בפולין אחרי מלחמת העולם השנייה. אחד הדברים היפים במוזיאון הוא שחזור של בתי כנסת עתיקים בפולין. המוזיאון הוא גדול ומרשים. ניתן לשכור אוזניות עם דברי הסבר בעברית. כדאי לשריין לביקור במוזיאון בין שעתיים לארבע שעות, תלוי בסבלנות שלכם.
האנדרטה לזכר מרד גטו ורשה

כתובת: Ludwika Zamenhofa. שם בפולנית: Pomnik Bohaterów Getta
ליד המוזיאון עומדת אנדרטה שנוצרה על ידי האמן נתן רפופורט, שמשפחתו נרצחה בשואה. העתק של האנדרטה נמצא גם ביד ושם והיא הפכה עם השנים לאחד מסמלי ההנצחה של השואה. האנדרטה מחולקת לשני חלקים. חלק אחד מציין את השואה ובו רואים יהודים הולכים למוות עם ספר תורה, והצד השני מוקדש למרד וכולל שבע דמויות מורדות פורצות. האנדרטה עשוייה מאבן גרניט שחורה שהייתה האבן שבה הנאצים תכננו לציין את הניצחון שלהם. במקום הזה נערכים חלק גדול מהטקסים של המשלחות לפולין מבתי ספר או מטעם הצבא.
בית היתומים של יאנוש קורצ'ק
בית היתומים "נאש דם" הוא בית שפעיל גם היום לטובת ילדים שזקוקים לעזרה. הבית נוהל לפני השואה על ידי יאנוש קורצ'אק והיה בו שיטות חינוכיות יוצאות דופן ומתקדמות. יאנוש קורצ'אק התפרסם בעיקר בגלל שהוא לא הסכים להפרד מהיתומים היהודים שהיו תחת חסותו והוא נסע יחד איתם למחנה ההשמדה בטרבלינקה. פסל זיכרון שלו נמצא בכניסה לבית היתומים.
הבית של מנהל גן החיות
גן החיות של ורשה הוא גן חיות גדול שבתוכו יש אלפי בעלי חיים. בתוך הגן נמצא הבית של מנהל גן החיות, יאן ז'פינסקי, שהחביא יחד עם אשתו עשרות יהודים בזמן השואה כדי שהגרמנים לא ימצאו אותם, תוך כדי סכנת נפשות גדולה. בני הזוג קיבלו תואר של חסידי אומות העולם, ובשנים האחרונות הסיפור שלהם התפרסם בעקבות סרט שנעשה על הסיפור המיוחד שלהם. ניתן לבקר בבית בתיאום מראש או בשבת האחרונה של כל חודש בשעות 11 עד השעה 15.
בית הקברות היהודי העתיק של ורשה
בית הקברות הוא בית הקברות השני בגודלו בפולין ונקרא גם בית הקברות גנשא. בית הקברות חולל על ידי הנאצים ונשברו בו הרבה מצבות אבל בשנים האחרונות בית הקברות עובר שיפוץ נרחב. יש בבית הקברות מעל מאתיים אלף קברים וחלקם הם של אנשים מפורסמים וידועים מורשה. בבית הקברות יש גם אנדרטה לזכר יאנוש קורצ'ק. כדאי מאוד לבקר בבית הקברות עם מדריך טוב אחרת אפשר ללכת לאיבוד בבית הקברות הענק הזה.
בית הכנסת נוז'יק

כתובת: Twarda 6. שם בפולנית: Synagoga Nożyków.
בית הכנסת היחידי ששרד מלפני השואה. בית הכנסת נבנה ממש בתחילת המאה העשרים על ידי משפחה ששם המשפחה שלה היה נוז'יק. היום יש בבית הכנסת תפילות ומרכז יהודי חשוב, ובית הקהילה היהודית נמצא ממש ליד בית הכנסת הזה. הכניסה לבית הכנסת כרוכה בתשלום של עשרה זלוטי. בתוך בית הכנסת אין הרבה מאוד מה לראות.
המכון ההיסטורי היהודי
אתר: jhi. כתובת: Tłomackie 3. שם בפולנית: Żydowski Instytut Historyczny.
המכון עומד במקום שבו פעם הייתה ספריה יהודית גדולה והיום יש בו מכון מחקר שיש בו גם תערוכה גדולה על החיים היהודים בפולין. בסמוך לבניין זה שכן פעם בית הכנסת הגדול של ורשה שנהרס בשואה ובמקומו יש במקום מגדל מגורים ועסקים גדול.
רחוב חלודנה (Chłodna)
רחוב שעמד בין שני חלקי הגטו. הסביה שהרחוב הזה הוחרג מהגטו הייתה החשיבות שלו בשביל הצבא בגרמני. בין שני חלקים אלו עמד גשרון עץ שהיום יש בו תצוגת מולטימדיה לזכר התקופה ההיא שנקרא גשר הזיכרון. קרוב לרחוב הזה נמצא ברחוב Waliców אחד הקטעים השמורים היחידים שנשארו מחומת הגטו.
הקהילה היהודית בורשה היום.
אתר: קהילת ורשה. כיום יש בורשה קהילה יהודית לא גדולה. זמני תפילות של הקהילה, מקומות שניתן לקנות אוכל כשר ומוצרי מזון כשרים ניתן למצוא בדף הזה. יש בורשה גם בית חב"ד.