המאבק לעתיד התיירות

תקופת הקורונה יצרה קשיים כלכליים להרבה ענפים במשק, אבל רוב הענפים נמצאים בתהליך של יציאה מהקשיים והם נפתחים אחד אחרי השני. לעומת זאת, ענף התיירות נמצא בקריסה מוחלטת.

ענף התיירות הוא ענף מאוד גדול במשק שמועסקים בו עשרות אלפי אנשים אנשים. הוא מכניס למדינה סכומים אדירים. אם הפגיעה בתיירות תימש, בלי עזרה של המדינה כל התשתית של התיירות בישראל תתמוטט וייקח הרבה מאוד שנים עד שהיא תוכל לחזור לעצמה.

התיירות נפגעה אנושות בסגר

התיירות הייתה הראשונה להיפגע בעקבות הקורונה והיא האחרונה לחזור לפעילות. כבר בחודש ינואר התחילו להגיע ידיעות מבהילות על הקורונה בסין ובמזרח הרחוק, ולכן הרבה אנשים ביטלו את הטיולים שלהם למזרח. בחודש פברואר הביטולים התחילו להתרחב לאירופה – בהתחלה לאיטליה ואחר כך לשאר אירופה. עוד לפני הסגר משרד הבריאות כבר ייעץ לאנשים לא לצאת מהארץ.

כמעט כל העובדים בתחום התיירות נאלצו לצאת לחל"ת. בחודשים הארוכים של הסגר אי אפשר היה להפעיל בכלל שירותים מתחום התיירות. אי אפשר לעשות טיולים ולינות בזום.

לעובדי תיירות נכנסת ויוצאת אין עבודה

מיד אחרי היציאה מהסגר התחילה עלייה קטנה בתחום תיירות הפנים, אבל הרבה מאוד מעובדי התיירות עובדים בתיירות נכנסת ובתיירות חוץ. העובדה שהשמיים סגורים בישראל מבטלת לחלוטין את היכולת לעבוד בתחומים האלה בישראל. ניתן כמה דוגמאות לעבודות בתחום:

  • משווקים של השכרת רכב בישראל.
  • מדריכי טיולים בשפות זרות לטיולים בישראל.
  • סוכני נסיעות שמתקמדים בארגון טיולים בחו"ל.
  • מוכרים בחנויות של מזכרות לתיירים.
  • נהגי הסעות של אוטובוסים שמתאימים לתיירים.
  • בעלי קייטרינג שמלווים טיולים.

ישראל לא פותחת את השמיים

פתיחת השמיים בישראל מתעכבת יותר מכל מדינות אירופה הגדולות. כמעט כל המדינות באירופה פתוחות בינהם בלי חובת בידוד בכלל בין המדינות השונות. גם מדינות שנפגעו מהקורונה הרבה יותר מישראל כמו איטליה וצרפת פתחו כבר את המדינה להרבה מדינות אחרות באירופה. ארצות הברית נשארה פתוחה לאורך כל התקופה כולה בלי חובה של בידוד.

ישראל היא אחת המדינות היחידות בעולם המערבי שהשאירה את הגבולות סגורים לגמרי לאנשים שמגיעים מבחוץ. כל אדם בעל אזרחות זרה שמגיע לישראל מוחזר למדינה שלו בלי יכולת להכנס לישראל.

בביקור של ראש ממשלת יוון בישראל, ראש הממשלה נתניהו אמר שהשמיים בישראל ייפתחו רק בראשון לאוגוסט, וגם הפתיחה הזו תהיה למדינות בודדות. ראש הממשלה אמר שאפילו הפתיחה הזו תלוייה בכך שהמחלה בישראל תיעצר, ומאז יש רמזים רבים לכך שהמדינה לא מתכוונת לפתוח את הגבולות גם בראשון לאוגוסט.

אחת הדרישות הבסיסיות של מטה המאבק היא לקבל מתווה ברור עם תאריכים קרובים לפתיחת השמיים.

הארכת החל"ת לעובדי תיירות

כל העובדים במשק קיבלו חל"ת לזמן מוגבל, והמדינה הפסיקה את האפשרות לקבלת דמי אבטלה מהחל"ת אחרי פתיחת הסגר. המצב בתחום התיירות הוא שונה בגלל שייקח עוד הרבה זמן עד שאפשר יהיה לחזור לעבודה.

יש הרבה מאוד עובדים בתוך התחום של התיירות שיש להם ניסיון יוצא דופן שאין לאחרים, ואם הם לא יוכלו לקבל המשך של החל"ת הם ימצאו עבודה אחרת ועשרות שנים של ניסיון והתפתחות ייהרסו. למשל, אם מדריך בעל ניסיון וידע יעזוב את עולם התיירות בעקבות הקורונה ייקחו שנים רבות עד שאפשר יהיה למצוא מדריך דומה.

בחלק גדול מהמדינות בעולם מבינים את הצורך הזה ולכן הם משמרים את העובדים של התיירות בעזרת מענקים והארכה של החל"ת כדי שאפשר יהיה לחזור לעבודה ברגע שהקורונה תאפשר את זה.

ישראל הצליחה להגדיל את מספר התירים הנכנסים לישראל בשנים האחרונות. אם הפגיעה בענף התיירות לא תיפסק אז גם אחרי הקורונה אי אפשר יהיה להחזיר את הגידול התיירות. זו תהיה פגיעה עצומה בכלכלה של מדינת ישראל.

המאבק להצלת התיירות

הפגנה להצלת התיירות

בשבועות האחרונים התאגדו ביחד כמה ארגונים כדי להיאבק למען עובדי התיירות הנכנסת והתיירות היוצאת. כרגע מתארגנת הפגנה גדולה בירושלים כדי לדרוש מהממשלה שתי דרישות:

  • עד שאפשר יהיה לחזור לעבוד בתיירות, המדינה תאפשר לעובדים להמשיך להתקיים בכבוד כדי שאפשר יהיה לשמר את הענף.
  • להתחיל ליצור מתווה ברור של חזרה לשמיים פתוחים. אנחנו דורשים שבדיון על פתיחת השמיים תהיה נציגות של עובדי התיירות.

אוהל מחאה יוקם מיום ראשון 28.06 ועד יום רביעי 01.07.

ההפגנה המרכזית תהיה ביום שלישי 30.06. בשעה 09:00 תהיה יציאה מחוף הצוק בשיירה לירושלים ובשעה 11:00 הפגנה מול משרד האוצר בירושלים.

ניתן להירשם להפגנה בטופס הזה.

כתיבת תגובה