בודפשט היא אחת הערים היפות ביותר באירופה עם בניינים רבים מאוד מרשימים. הרבה מאוד מהמקומות היפים של הונגריה נבנו בחצי השני של המאה ה19. באותה תקופה האימפריה האוסטרית החליטה להפוך גם את הונגריה לחלק שווה מהנהגת האימפריה, ולכן הם פיתחו את בודפשט. חלק גדול מהמבנים נבנו לקראת תערוכה עולמית גדולה שנעשתה בהונגריה לקראת שנת 1896 לחגיגת אלף שנים לבודפשט.
איך לתכנן את הטיול בבודפשט?
יש בבודפשט הרבה מאוד חלקים יפים, וכדאי להקדיש לכל חלק את הזמן שלו. ננסה לחלק את האזורים היפים לקבוצות. בהמשך יש פירוט על כל אחד מהמקומות היפים:
- גבעת בודה. את הטיול בגבעת בודה כדאי להתחיל ממעבר על גשר השלשאות, לכיכר אדם קלארק, לעלות לארמון בודה ומשם להמשיך לכנסיית מתיאש ולבסטיון הדייגים. אם יש לכם עוד כח תוסיפו לטיול הזה גם את מזויאון בית החולים בסלע או את אחד המוזיאונים לאומנות.
- מרכז פשט. הטיול בחלקים של פשט שקרובים לדנובה מתחיל מכנסיית סטפן הקדוש דרך אנדרטת הנעליים וממשיך לבניין הפרלמנט.
- אזור כיכר הגיבורים. עוד אזור שכדאי להגיע אליו בפשט הוא כיכר הגיבורים, שמתחברת לפארק העירוני עם המרחצות הציבוריים סציני. וטירת וורזהוניה.
- הרובע היהודי. רובע תיירותי יפה במרכז פשט עם הרבה בתי קפה וחנויות. כדאי לראות כאן את בית הכנסת הגדול הנאולוגי. ובמרחק לא גדול ניתן ללכת לבית האופרה, למוזיאון הטרור או לגלגל הענק.
- דרום בודפשט – גשר אליזבת וגשר השחרור. אם יש לכם זמן לעוד סיור בחלקים הדרומיים של בודפשט יש עוד שני גשרים יפים – גשר אליזבת וגשר השחרור, שלידם יש את פסל השחרור, השוק הגדול וגבעת גלברט.
סיור בגבעת בודה
- גשר סצ'ני (גשר השלשלאות). בודפשט מורכבת משתי ערים – בודה ופשט (מצחיק לחשוב שפעם חשבו לקרוא לעיר המאוחדת פוסטבדה). בין שני החלקים עובר נהר הדנובה, שבעבר הפריד הין שתי הערים וגרם להם להתפתח באופן נפרד. כיום, יש מספר גשרים שמחברים בין שני חלקי העיר. פעם כדי לעבור מצד אחד לשני היית חייב לשכור ספינה או לעבור על הנהר הקפוא כי הגשר הקרוב ביותר היה בוינה. הבעיה הייתה שלפעמים בן אדם עבר על הנהר הקפוא ונתקע בצד השני בגלל שהנהר הפשיר. פעם אחד מנכבדי העיר עבר ולא יכל לחזור כי הנהר הפשיר והוא הפסיד את ההלוויה של אבא שלו. בעקבות כך הוא דאג לבניית הגשר הזה שהיה הראשון לחבר בין שני חלקי העיר. על הגשר ניתן לראות שני פסלים של אריות שמציינים את הכח של העיר. בקצה של גשר השלשלאות בצד של בודה נמצאת כיכר אדם קלארק ומשם ניתן להתחיל את הסיור בגבעת הטירה של בודה.
- כיכר אדם קלארק. רחבה גדולה בקצה של גשר השלשלאות. בתוך הכיכר יש פסל עם הספרה אפס שנועד לציין את המרחק מבודפשט של כל נקודה בעולם. זה בעצם המקום שממנו כל העיר בודה צמחה. זו הנקודה הטובה להתחיל ממנה את הסיור בגבעת הטירה של בודה.
- גבעת הטירה. הגבעה היא אחד הסמלים החשובים של בודה. הגבעה נמצאת בנקדוה אסטרטגית חשובה והיא משקיפה על נהר הדנובה. ניתן להגיע לגבעה בכמה דרכים. הדרך התיירותית ביותר היא בעזרת פוניקולר (כמו רכבל אבל שנע על הקרקע) שעולה 95 מטר לכיוון הטירה. המחיר הוא לא גבוה אבל גם המראה בעליה בפוניקולר לא כל כך מרשים. ניתן גם לעלות ברגל או בעזרת תחבורה ציבורית (קו 16).
- ארמון בודה (Budavári Palota). הארמון היה מקום המלוכה של המלכים של הונגריה. הארמון התחיל להבנות כבר במאה ה14 אבל המבנה כמו שאנחנו רואים נבנה בתקופת האימפריה האוסטרו – הונגרית. בכניסה לטירה ניתן לראות פסל יפה מברונזה של נסיך הונגרי רוכב על סוס. ליד הארמון יש חילופי משמרות של המשמר הלאומי שמתרחשות כל יום בין השעות 09:00 לשעה 17:00 בכל שעה עגולה. היום יש בארמון את מוזיאון ההיסטוריה של בודפשט ואת הגלריה הלאומית.
- באסטיון הדייגים. אחד המקומות היפים של בודה שיש בו שבע דמויות שמייצגות את שבעת האנשים שיסדו את העיר, ואיתם פסל של המלך סטיבן שהפך את הונגריה כחלק מהעולם הנוצרי. הוא קיבל את הכתר שלו מהאפיפיור ולא מהכנסיה המזרחית, וזה הפך את הונגריה למדינה עם השפעה מערבית. הבאסטיון קיבל את שמו בגלל שהחלק הזה של החומה היה ליד שוק הדייגים ולכן הם אלו שהגנו על החלק הזה של החומה. זהו אחד האזורים שניתן לראות מהם תצפית נוף נהדרת של העיר. זוהי אחת הנקודות היפות ביותר לתצפית על בניין הפרלמנט ביום ובלילה.
- כנסיית מתיאש. כנסייה יפהשנמצאת ליד באסטיון הדגים. נבנתה על ידי אותו אדריכל ולכן ניתן לראות את ההשלמה הסגנונית בין שני המבנים. הבנייה של שני המבנים היא מאוד ייחודית וכוללות הרבה מאוד פרטים אדריכלים מיוחדים.
- מוזיאון בית החולים בסלע. אתר: sziklakorhaz. כתובת: Lovas 4/c. מתחת לגבעה יש מבוך גדול של מערות עתיקות שנחצבו בסלע. במלחמת העולם השנייה, המערות שימשו כבית חולים שהיה מוגן מההתקפות האווירות של בעלות הברית. בזמן המלחמה הקרה, המקום היה נחשב למקלט אפשרי מפני הפצצה גרעינית. היום יש במקום מוזיאון שמאפשר לחזור לאווירה של ימי מלחמת העולם השנייה.
סיור במרכז פשט
- כנסיית סטפן הקדוש. הכנסייה הגדולה של בודפשט. המלך סטפן (או אישטואן), היה המלך הנוצרי הראשון של בודפשט, והוא קבע את הדת של כל המדינה. לקח חצי מאה לבנות את הבניין הזה כי הכיפה שלו נפלה תוך כדי הבנייה. חלק מהכנסייה נבנה לפני חמש מאות שנה אבל עיקר הבנייה הסתיימה בשנת 1896 לקראת החגיגה העולמית שהקיברות האוסטרו – הונגרית עשתה לציון אלף שנים לבודפשט, במטרה להראות את התרחבות האימפריה שלהם. הגובה של הכנסייה הוא 96 מטרים, בדיוק כמו בניין הפרלמנט, כדי לציין את שני מקורות הסמכות של הממלכה – הכנסייה והפרלמנט.
- אנדרטת הנעליים. אנדרטה על שפת הדנובה לזכר יהודי העיר בודפשט. כשהשליטה בבודפשט עברה לנאצים הם זרקו יהודים רבים לנהר הדנובה.
- בניין הפרלמנט (Országház). אתר: parlament. בניין עוצר נשימה שנבנה בשנת 1896. לקראת הבנייה הייתה תחרות בין האדריכלים, והזוכה היה אדריכל יהודי הונגרי בשם אימרה שטיידל. הבנייה ארכה שלוש שנים, אבל למרבה הצער שטיידל לא זכה לראות את הבניין כי הוא הפך עיוור תוך כדי הבנייה. הבניין נבנה בהשראה של בניין הפרלמנט של לונדון בסגנון נאו גותי. זה הבניין הגדול ביותר של בודפשט ובניין הפרלמנט השלישי בגודלו בעולם. בבניין יש 691 חדרים ו12 ק"מ של מדרגות. הכיפה של הבניין היא בגובה 96 מטרים, כדי לציין את שנת 896 שבה בודפשט התחילה. הבניין יפה בכל שעות היום, אבל צפייה עליו בשקיעה היא האופציה הכי טובה.
- תכשיטי הכתר ההונגרי. מתחת לכיפה של הפרלמנט מוצגים התכשיטים של הכתר ההונגרי. הדרך היחידה לראות את התכשיטים האלו הוא רק על ידי סיור מאורגן מראש בשעה שנקבעה מראש. ניתן לקנות כרטיסים באתר הזה, או לקנות כרטיסים במקום במרכז המבקרים אם נשארו להם. יש סיורים באנגלית, ולפעמים יש אפילו סיורים בעברית (בחלק מהמקרים הסיור בעברית הוא בעצם רק אוזניות עם הסבר).
סיור בכיכר הגיבורים והפארק
- כיכר הגיבורים. במרכז הכיכר יש מומנט עצום שנועד גם הוא לחגוג את אלף השנים של הונגריה. מעל העמוד נמצא פסל של המלאך גבריאל מביא את הכתר למלך סטפן. האגדה ההונגרית מספרת שהמלך סטפן ביקש מהאפיפיור שיכיר בו כמלך. האפיפיור בהתחלה סירב אבל אז הופיע בחלומו המלאך גבריאל ואמר לו להכיר במלכות של המלך סטפן. מתחת לעמוד נמצאים פסלים של שבעת הגיבורים שייסדו את הונגריה. זו גם הכניסה לפארק העירוני היפה של פשט. בכיכר הזו נמצאים גם שני מוזיאונים לאומנות. בפארק יש את מרחצאות סצ'יני, את טירת וורזהוניה, פינות מחמד וקרקס. בצד השני של הרחבה יש משטח החלקה על הקרח עצום בתקופה הזו.
- מרחצאות סצ'יני. המרחצאות החמים המפורסמים של בודפשט שכוללים שלוש בריכות שנמצאות בחוץ ועוד 11 מרחצאות פנימיות בטמפרטורות שונות.
- טירת וורזהוניה. הטירה הזו נבנתה מראש כתרגיל בארכיטקטורה לכבוד שנת 1896. הטירה מדמה כל מיני סגנונות בנייה מכל רחבי בודפשט לאורך כל התקופות. היא נראית כמו העתק של טירה מטרנסלביניה.
הרובע היהודי
- בית הכנסת הנאולוגי. בית הכנסת של בודפשט הוא בית כנסת עצום בגודלו שנראה דומה לכנסיות של העיר והוא מראה את עוצמתה של הקהילה היהודית הגדולה שהייתה בבודפשט. זהו בית הכנסת הגדול ביותר באירופה. בבית הכנסת יש הרבה פריטים אומנותיים יפים. מחוץ לבית הכנסת יש אנדרטת זיכרון ליהודים שנהרגו בשואה. האנדרטה עשוייה מעץ שהעלים שלו יורדים למטה וכל עלה מייצג אדם אחר שנהרג במקום עם השם שלו.
- בית האופרה. כתובת: Andrássy ut 22 . בניין מרשים ששווה לעצור לידו ולהכנס לתוכו להופעה, אבל ניתן גם להכנס ולהתרשם מהפסל הגדול של הספינקס שנמצא בתוכו ומהתקרה עם הציורים היפים. יש הרבה מאוד פסלים יפים.
- השוק הגדול. נמצא ליד גשר השחרור. השוק הגדול ביותר של העיר שיש בו אוכל בקומה הררשונה וקניות ומזכרות בקומה השנייה. גם השוק הגדול הזה נבנה בשנת 1896. כמובן שיש בו הרבה חנויות לקניית פפריקה.
- מזויאון הטרור. מוזיאון שנמצא בבניין המפקדה של הגסטאפו שהפכה בהמשך למטה של המטרה החשאית בתקופה הקומוניסטית. ברגע שתכנסו אתם תתקלו בטנק סונייטי, וקיר שלם שמלא בתמונות של אנשים שהיו קורבנות בבניין הזה. יש בבניין הזה תחושה של מחנק וטחב. המוזיאון מאוד מרשים והרושם ממנו מאוד חזק. המוזיאון מדגים את העובדה שלמרות שהמדים התשנו מהמדים של הנאצים למדים של הקומוניסטים השיטות נשארו אותן שיטות. הכניסה למרתפי העינויים היא חוויה קשה אבל מלמדת.
סיור בחלקים הדרומיים של בודפשט
- גשר ארז'בט (גשר אליזבת). הגשר הזה נקרא על שם המלכה אליזבת, שכונתה גם המלכה סיסי, שהייתה המלכה האהובה על העם ההונגרי. בתור מלכה של הקיסרות האוסטרית היא חשבה שהדיכוי של העם ההונגרי הוא לא צודק, והיא אפילו למדה הונגרית. כשהיא הוכתרה למלכה היא נקראה מלכת הונגריה. הגשר הזה נהרס במלחמת העולם השנייה וכשהוא נבנה מחדש בשנות השישים היה ויכוח בין שני חלקי העיר האם לבנות אותו מחדש בצורה המקורית או לבנות אותו כגשר מודרני. בסופו של דבר הוא נבנה בשילוב של שני הסגנונות. בגשר הזה כדאי לעבור אם רוצים להגיע למרחצאות רודש או לגבעת גלברט.
- מרחצאות רודש. מרחצאות עם בריכת שחייה גדולה עם טמפרטורה של 29 מעלות ועוד כעשר בריכות בטמפרטורות שונות, כך שכל אחד יכול למצוא את מה שהוא אוהב. יש גם בריכה על הגג שניתן להשקיף ממנה על הדנובה.
- גשר החירות. גשר שנבנה גם הוא לכבוד החגיגות של 1896, והקיסר האוסטרו-הונגרי בעצמו נעץ את הבורג האחרון בגשר. הגשר הזה מכונה על ידי ההונגרים לפעמים גשר המתאבדים בגלל כמות המתאבדים הגדולה דרכו. הגשר הזה מוביל לשוק הגדול של פשט.