האגדה על דרקולה היא אחת האגדות המפורסמות ביותר בעולם. היום עם עליית הפופולריות ספרות הפנטזיה בעולם כולו, ניתן לראות את השפעת הסיפור הזה על הז'אנר כולו. מעניין שהסיפור מבוסס על רוזן אמיתי שחי ברומניה. יש לא מעט אתרי תיירות ברומניה שמבוססים על הסיפור המרתק הזה וכדאי לסייר בעקבות הסיפור של דרקולה ברומניה. אני ממליץ לכל מי שנוסע עם ילדים גדולים לרומניה לדאוג שהם יכירו את הספר או לפחות את אחד הסרטים על דרקולה כדי שהם יהנו כשהם יפגשו מקומות שקשורים לדמות.
הסיפור של דרקולה
מפתיע לגלות שהסיפור כמו שהוא מוכר לנו, הוא לא סיפור עתיק באמת, והוא נוצר על ידי סופר אירי בשם ברם סקוטר ממש בסוף המאה ה19. הסיפור שלו הוא על הרוזן דרקולה שהוא ערפד שנמצא כבר מאות שנים באזור צפון רומניה, אחרי שהוא חזר מן המתים כערפד. בעלילת הספר דרקולה מנסה לממש את ניסיונו להשתלט על העולם כולו.
הדמות של דרקולה היא הדמות שמגולמת בהכי הרבה סרטי אימה בעולם, יותר מכל דמות של נבל אחר בהיסטוריה, והדמות הזו יצרה את האופי המוכר היום של הערפדים בכל סרטי האימה והפנטזיה.
הגיבורים של הסיפור הם זוג אנגלי מאורס בשם ג'ונתן ומינה הארקר. ג'ונתן נכלא על ידי הרוזן דרקולה בטירה שלו ברומניה בלי יכולת לצאת, ומגלה שהרוזן מתכנן להשתלט על אנגליה ואחר כך על העולם. ביחד עם פרופסור שמצליח לזהות את המחלה ועוד אנשים הם מתחילים להלחם עם הערפד המסוכן. דרקולה מצליח להשתלט על נשמתם של אנשים אחרי שהוא מוצץ את הדם שלהם והם הופכים לערפדים. בסוף הסיפור הם מצליחים להרוג אותו סופית בטרסלנבניה שברומניה.
הסיפור של הרוזן ולאד המשפד
הסיפור של דרקולה מבוסס בחלקו על דמות אמיתית שחיה ברומניה בין 1431 ל- 1476 בשם ולאד המשפד. ולאד היה חלק ממשפחת אצילים גרמנית ואביו היה שייך למסדר בשם מסדר הדרקון שנועד להגן על הממלכה מפני האימפריה העותומנית מצד אחד ומהאיפריה הרומית הקדושה מהצד השני. אפשר לראות סמלים של דרקון על בתים שהשתייכו למשפחה ברומניה. השם דרקולה מגיע מהמילה דרקון.
ולאד שנקרא גם ולאד השלישי הצטרף למלחמה על העצמאות של חבל ולאכיה נגד העותומנים ואפילו היה שלוש פעמים השליט של האזור. אבל הפרסום הגדול שלו הגיע בגלל האכזריות הגדולה שלו מול האויבים שלו. לטענתו הוא הוציא להורג עשרות אלפי אנשים, והשיטה שהייתה חביבה עליו ביותר הייתה הכנסת שיפוד לתוך גופם של האנשים עד שמתו. מכאן הוא גם קיבל את כינויו המצמרר ולאד המשפד.
לפי הסיפורים השלטון שלו היה כל כך חזק שבתקופתו יכולת להשאיר מטבעות זהב ברחוב ואיש לא היה נוגע בהם בגלל הפחד מהעונש הצפוי לגנבים. האגדה מספרת שולאד השאיר ליד כיכר העיר גביע זהב עם יהלומים כדי שאפשר יהיה לשתות איתו מים מהבאר, ואף אחד לא העז לגנוב את הגביע הזה.
הידיעות על אכזריותו היו מוכרות כבר בחייו ויש ראיות לכך שהתורכים מאוד חששו מפני המלחמה איתו. אלו שמסנגרים עליו טוענים שבתוך המצב שבו ולאכיה הייתה באותה תקופה לא הייתה לולאד שום ברירה אלא להתנהג באכזריות גדולה כדי להלחם באויבים.
אחרי מותו הדמות שלו כדמות אכזרית התחילה להופיע בכל מיני ספרים. צריך לקחת בחשבון שאחרי מותו השליטה באזור הפכה להיות שליטה תורכית והם אלו שקבעו את הטון לגבי הסיפורים על הרוזן, ולכן הם דאגו להגזים בתיאור האכזריות שלו כדי לקעקע את דמותו בעיני ההמון.
נספר מספר מהסיפורי העם העיקריים שסופרו על ולאד המשפד (לא לבעלי לב חלש):
- השגרירים של ארצות הסביבה הגיעו לולאד הוא נזף בהם על כך שהם לא מכבדים אותו ולא הורידו את הכובעים שלהם מהראש. הם התנצלו וטענו שבארצות שהם הגיעו מהם מקובל לא להוריד את הכובע מהראש אף פעם. ולאד המשפד הורה למשרתים שלו למסמר את הכובעים שלהם לראש, כדי שהם לא יוכלו לעולם להוריד את הכובע.
- בחג הפסחא הראשון שאחרי תחילת שלטונו אסף ולאד המשפד את כל השליטים המקומיים (הבויארים) שהיו תחת שלטונו. למסיבה הגיעו מאות בויארים וולאד שאל אותם כמה נסיכים הם הספיקו לשרת. הבויארים התחילו להתרברב ולספר שהם שירתו מספר גדול של נסיכים. הותיקים שירתו תחת 20 נסיכים והחדשים הספיקו לשרת כעשרה נסיכים. ולאד אמר להם שהסיבה שבגללה הם שירתו כל כך הרבה נסיכים נובעת מהבוגדנות שלהם שבגללה כל הזמן התחלפו נסיכים, והוא אסף את כולם והרג אותם בעינויים. לפי הסיפורים, ולאד פיזר את הגופות המשופדות ביער ואהב להסתובב בינהם וכל מי שעיקם את אפו למראה הגופות היה מצטרף אליהן.
- סוחר שהגיע מארץ אחרת שמע את הסיפורים על הביטחון הגדול שיש תחת השלטון של ולאד המשפד ולכן הוא השאיר את העגלה שלו בלי שמירה וגילה שנגנבו ממנו בלילה 200 מטבעות זהב. הוא הלך להתלונן בפני ולאד שאמר מיד למשרתים שלו למצוא את הגנב, ובינתיים עד שימצא הגנב החזיר לסוחר בחשאי את 200 מטבעות הזהב ועוד מטבע זהב נוסף. הסוחר הגיע מיד וללאד וסיפר לו שכל כך מפחדים ממנו, עד כדי כך שהגנבים החזירו לו מטבע זהוב נוסף. וולאד הראה לו את הגנב המשופד ואמר לו שאם הוא לא היה מודה שהוא קיבל מטבע נוסף הוא היה משופד כמו הגנב.
- אל ולאד הגיעו שני נזירים לביקור, וולאד הראה להם את כל האנשים המשופדים בחצר שלו. ולאד שאל אותם מה דעתם על המעשים שלו. אחד הנזירים אמר לו שזו זכותו ואלוקים נתן לו תפקיד לבער את הרע, והשני תפס אומץ וגער בולאד על האכזריות שלו. ולאד הורה לשחרר את הנזיר האמיץ ולהרוג את הנזיר הצבוע.
- אציל אחד הגיע לבקר את ולאד המשפד. ולאד הראה לו שיפוד מעוטר באבנים טובות. האציל אמר לו שבטח השיפוד נועד לאדם חשוב וולאד אמר לו שהשיפוד הוא בשביל לשפד את האציל בעצמו. האציל שמר על קור רוח ואמר שאם ולאד החליט לשפד אותו כנראה שזה מוצדק. ולאד נהנה מהתשובה של האציל ושחרר אותו.
- אחד הסיפורים האכזריים ביותר שמיוחסים לולאד על ידי אויביו, מספר על כך שולאד אסף לסעודה את כל עניי האזור ושאל אותם בסוף הסעודה אם הם רוצים להיפטר לתמיד מהעניות שלהם. הם כמובן ענו לו שהם ישמחו להפטר מהעניות שלהם, ולכן ולאד שרף את כולם.
- אחת המאהבות של ולאד סיפרה לו שהיא בהריון, ובהמשך התברר לולאד שהיא שיקרה. ולאד הורה לפתוח לה את הבטן כולה לכל האורך כדי למצוא את התינוק שאיננו.
לטייל בעקבות דרקולה ברומניה
כמעט בכל פינה ברומניה יש אתרים שהמסורת משייכת אותם לדרקולה. חלק גדול מהמסורות נבעו מהעובדה שהרוזן ולאד – דרקולה היה נחשב לגיבור לאומי וחלקם התחזקו בעת החדשה בגלל העובדה שהאגדה הזו מצליחה למשוך תיירים. חלק מהמקומות נזכרים במפורש בספר המקורי על דרקולה. אם הילדים שלכם אוהבים לקרוא כדאי לתת להם לקרוא את הספר לפני הנסיעה לרומניה, כך שהם יכירו את המקומות
- העיירה סיגישוארה היא עיר הולדתו של הנסיך וולאד דרקולה ולא מעט מקומות בעיר מקושרים לדמותו. המקום המשמעותי ביותר ביניהם הוא הבית של דרקולה שנמצא בסמוך למגדל השעון. בבית הזה ניתן לראות מעל הכניסה דמות של דרקון מברזל שהיה סמל המשפחה. דרקולה גר בבית הזה עד גיל 4. היום יש בקומה הראשונה של הבית מסעדה ובקומה השנייה יש מוזיאון של כלי נשק. פרטים נוספים על סיגישוארה ניתן לקרוא במסביב לעולם סיגושארה.
- בעיר הבירה בוקרשט ניתן לראות את בית המשפט הישן שנמצא באמצע האזור העתיק של בוקרשט (פרטים כאן). לפי האגדות המקומיות הרוזן וולאד השאיר את האסירים שלו בצינוק מתחת לבניין ובו הוא עינה אותם. היום יש במקום מוזיאון.
- טרגובישטה (כשעה וחצי נסיעה מבוקרשט. ניתן לעשות שם עצירה בדרך לסינאיה ובראשוב) הייתה עיר הבירה של אזור ולדיה שעליה שלט הרוזן וולאד המשפד. בבניין המשפט בעיר וולאד המשפד עשה את הסעודה שבה הוא הרג את כל הבויארים.
- מצודת בראן. (מרחק נסיעה של כחצי שעה מבראשוב). מבחינה תיירותית הטירה הזו הצליחה לקבע את עצמה בתודעה כטירה של דרקולה למרות העובדה שלא בטוח שהטירה הזו הייתה בכלל מקום שבו דרקולה גר. הטירה היא מאוד תיירותית וניתן לראות בתוכה הרבה מאוד דברים שקשורים לרוזן וולאד. המקום הוא מקום נהדר למשפחה שמטיילת עם ילדים ודרך הטירה ניתן להרגיש את אווירת הערפדים הקסומה.
- הטירה בביסטריצה היא העיר שבה מתרחשת עיקר העלילה של הסיפור המודרני של דרקולה. בטירה הזו אותו צעיר אנגלי נכלא על ידי הרוזן שלא איפשר לו לחזור הבייתה.